Molibden; belli başlı mineraller kadar çok fazla tanınmamış olsa bile, vücut fonksiyonlarının sürdürülmesi amacıyla çok önemli bir konumda yer alır. Genetik materyallerin ve proteinlerin işlenmesi konusunda çok önemli bir rol oynayan molibden minerali; vücudun içerisinde yer alan toksik maddelerin parçalanması konusunda yardımcı olur. Molibden faydaları ve doğal olarak nitelendirilen molibden kaynakları hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir.

Molibden; insan vücudunda doğal olarak bulunan çok önemli bir iz mineral olarak karşınıza çıkar. Söz konusu olan iz mineraller, vücudun çok az oranda ihtiyacı olan minerallere verilen genel bir isimdir. Molibden, toprak içerisinde bulunur ve insanların beslenme aracılığıyla yeterince molibden tüketimi yapabilir. Molibden, vücutta bulunan enzimlerin yapısı ile işlevinde aktif olarak görev alır. Aynı zaman sülfür metabolizması ve bir takım amino asitlerin metabolizması gibi biyolojik süreçlerde aktif rol oynayan molibdenin günlük olarak belli oranda alınması son derece önemlidir. Her ne kadar molibden bir iz mineral olsa bile; kalsiyum, selenyum ve demir minerali gibi vücudun genel fonksiyonlarını destekleme konusunda başarılı olan önemli mineraller arasında bulunur.

Molibden Ne İşe Yarar?

Molibden; insan vücuduna çok yönlü bir katkı sunan minerallerden biridir. Bu noktada molibden ne işe yarar sorusunun genel cevabı, bu mineralin metabolizmaya sağladığı bir takım katkılarla ifade edilebilir. Ayrıca molibdenin başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Metabolizmanın normal fonksiyonlarını desteklemesi: Metabolizmada yer alan molibden minerali, vücutta bulunan enzimlerin yapısı ve işlevinde çok önemli bir rol oynar. Bahsi geçen bu önemli enzimler arasında bulunan sülfit oksidaz, aldehit oksidaz, ksantin oksidaz ve mitokondriyal amidoksim azaltıcı bileşenlerin aktif hale gelmesini sağlayarak metabolizmasının normal fonksiyonlarına destek olur,
  • Toksik maddelerin parçalanmasını desteklemesi: Molibden minerali, bir takım toksik maddelerin vücut içerisinde daha az zararlı hale gelmesi konusunda yardımcı olur. Özellikle bu noktada bulunan sülfiti sülfata dönüştürerek vücutta var olan tehlikeli sülfit birikimine engel olur. Eksiklik durumunda gıdalarda doğal olarak yer alan sülfit, vücutta birikim sağlar ve alerjik reaksiyonların yaşanmasına neden olabilir,
  • Oksidatif stresin azalmasını sağlaması: Molibden, antioksidan enzimlerin aktivitesinin artmasını sağlayarak vücutta serbest radikallerle savaşma konusunda yardımcı olur. Bu sayede oksidatif stresin daha az hale gelmesini ve olası hücre hasarının önlenmesine katkı sağlar.

Molibden Nerelerde Kullanılır?

Gri ve gümüş bir metal malzeme olan molibden, doğada serbest olarak bulunmaz. Ancak mineraller içerisinde farklı oksidasyon durumunda bulunur. Son derece sert olan bu molibden elementi, çeliği ya da metal malzemeyi güçlendirmek amacıyla kullanılır. Keşfedildiği güne kadar grafit ya da kurşun cevheri sanılırken kimyasal özellikler açısından wolfarö ve krom ile çok benzer özellikler taşır. Üretilen molibdenlerin büyük bir çoğunluğu alaşımlarda kullanılır. Erime sıcaklığının son derece yüksek olması ise molibden elementinin kullanım avantajları arasında yer alır. Özellikler demir çelik endüstrisinde çok sık kullanılan bu elementin atom ağırlığı ise 95,94'tür.

Doğa içerisinde her biri çeşitli özellikleriyle ön plana çıkan birçok farklı element vardır. Bu elementlerin bazıları doğada serbest halde iken bazıları ise farklı elementlerle beraber bulunur ve farklı ayrıştırma işlemlerinden sonra ortaya çıkar.

Günümüzde ise bilinen yaklaşık 118 element vardır. Bunlar ise periyodik cetvel üzerinde gösterilir. Molibden de bu elementler arasında bulunur ve dünya kabuğunda en yaygın şekilde bulunan 54. Element olarak da kabul edilen bu mineral insan vücudunda eser miktarda bulunur. Ancak günümüzde bu elemente en çok endüstriyel alanlarda rastlanır.

Molibden Kullanım Alanları

Elementlerin sahip olduğu genel özellikler, aslında onların kullanım alanını belirleme konusunda yardımcı olur. Molibdenin sahip olduğu yüksek dayanıklılık özelliği ile ısıya karşı direnci de onun kullanım alanları hakkında belirleyici rol oynar. Molibdenin genel kullanım alanları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Demir çelik endüstrisi: Günümüz koşullarında aktif olarak üretilen molibdenin çok önemli bir kısmı demir çelik sektöründe kullanılır. Özellikle paslanmaz çelik sektöründe bu element çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Paslanmaz çeliğe dayanıklılık sağlaması ve ısı direncini artırması molibdenin ilk tercih edilmesine sebep olur. Aynı zamanda korozyona karşı kısmi şekilde direnç göstermesi, paslanmaz çeliklere bu elementin eklenmesinin bir diğer nedeni olarak sayılabilir. Özellikle dökme demirlerde ise bu malzemenin mekanik dayanımını artırmak için molibdene başvurulur,
  • Cam üretimi: Bilindiği üzere cam imalatında her zaman yüksek ısılı fırınlara yer verilir. Bu fırınların ısıya karşı dayanıklı malzemeler kullanılarak imal edilmiş olması, uzun süre kullanılması açısından çok büyük önem taşır. Molibden, ısıya karşı yüksek dirence sahip olması sayesinde cam üretim fırınlarının imalatında yoğun şekilde kullanılır. Molibden kullanılarak imal edilen fırınlar ile cam üretiminde bir devamlılık sağlamak mümkün hale gelir,
  • Sağlık: Molibden, doğada bulunan ve ayrıca eser miktarda insan hücrelerinde de yer alan bir elementtir. Ölümcül sülfitler ile zararlı enzim hücrelerinin atılması konusunda molibden çok önemli bir rol oynar. Bu noktada molibden eksikliğinin yaşanması; erkeklerde iktidarsızlık sorunlarına, diş eti hastalıklarına ya da kanser gibi hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle sağlık alanı söz konusu olduğunda molibden vazgeçilmez bir konumda yer alır. Genel olarak insan vücudu için çok gerekli olan molibden, gıda maddelerinden çok kolay bir şekilde sağlanır. Ancak düzensiz şekilde beslenen ya da çok sık yemek ayrımı yapan bireylerde molibden eksikliğine sık rastlanır. Bu gibi durumlarda ise mutlaka doktor gözetiminde olmak ve gerekli görüldüğü takdirde molibden takviyesi alınması gerekir,
  • Uzay sanayi: Uzay endüstrisinde aktif olarak kullanılan roketler, çok yüksek bir ısı ortaya çıkmasına neden olur. Bu ısı ile roketin imal edildiği malzemelerin aşırı derecede ısınmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle molibden ile parçaların ısı direnci mümkün olduğunca artırılır. Diğer bir deyişle uzay keşiflerinin yapılması konusunda molibden çok önemli bir konumda yer alır,
  • Askeri sanayi: Molibden, özellikle askeri sanayi için çok önemli bir niteliğe sahip elementler arasında bulunur. Tüfeklerde yer alan namlunun ısınmasının önüne geçmek için genel olarak ısı direnci yüksek olan bu elementten faydalanılması gerekir. Tankların, uçakların ve savaş gemilerinin direnç gerektiren parçaları da bu molibden ilavesi sayesinde imal edilir,
  • Petrokimya endüstrisi: Çok yüksek ısıların ortaya çıktığı bir diğer alan olarak bilinen petrokimya endüstrisi, bu alanda kullanılan kazanlar, borular ya da çeşitli ekipmanların ısıya karşı molibdenden güç almasını sağlar.

Molibdenin kullanım alanları ise sadece bunlarla sınırlı değildir. Sahip olduğu ayırt edici özellikler sayesinde bahsi geçen bu elementin her geçen gün çok daha fazla alanda kullanılmaya başlandığı söylenebilir. Özellikle endüstriyel alanlarda kullanılması gereken malzemelerin direncini artırmak ve ısı dayanaklılığı sağlamak için molibdene sıklıkla başvurulur.

Karaca Paslanmaz, paslanmaz çelik malzemeler söz konusu olduğunda her zaman üst düzey kalite standartlarında üretimler yapan nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. İhtiyacınız olan her türlü ürünü üretirken kaliteden hiçbir şekilde ödün vermeyen Karaca Paslanmaz kalitesini deneyimlemek için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibata geçebilirsiniz.

Bize Ulaşın