Ölçü, biçim ve taslak gerektiren birçok proje günümüzde bilgisayar ortamında en ince ayrıntısına kadar mühendisler tarafından çizilir ve gerektiği takdirde üç boyutlu olarak ön izlemesi de yapılır. Bu tür projelerde kullanılan parçalardan bir tanesi de paslanmaz çelik boru çeşitleridir.
Paslanmaz çelik borular günümüzde dekorasyondan tesisata kadar birçok farklı alanda kullanılabilen ürünlerdir. Paslanmaz çelik boru toleranslarının ne demek olduğunu belirtmeden önce bunların nerelerde kullanıldığı, ne işe yaradığı ve çeşitleri gibi konulardan bahsederek paslanmaz çelik boruları yakından tanımakta fayda vardır.
Paslanmaz çelik borular hem görüntüleri itibariyle hem de dayanıklılıkları ile birbirinden çok farklı alanlarda kullanılır. Paslanmaz çelik borular en yaygın şekilde sektörel işletmelerde kullanılır. Gıda üretim tesisleri, plastik üretim endüstrisi, kağıt üretim tesisleri, her türlü boya fabrikaları, petrokimya endüstrisi, kimya ve ilaç sanayii tesisleri paslanmaz çelik boru kullanan alanların en başında gelir. Bu alanlarda paslanmaz çelik modellerinin kullanılmasının en büyük sebebi çeliğin uzun yıllar boyunca sorun çıkarmadan ve paslanmadan kullanılabilir olmasıdır.
Paslanmaz çelik borular dayanıklılıkları sayesinde içinden geçen başta kimyasallar olmak üzere birçok madde borunun doğal yapısını etkilemez. Yani paslanmaz çelik borular içinden geçen malzemenin olumsuz etkisinde kalmadan herhangi bir deforme yada başka bir olumsuzluk olmadan içindeki malzemeyi uzun yıllar aktarabilir. Bu yüzden özellikle kimya ve biyokimya tesislerindeki sıvı taşıma işlemini üstlenen tesisatlarda kullanılan boruların çoğu paslanma çelik borulardır.
Paslanmaz çelik borular üretim şekillerine göre temelde iki ana kategoriye ayrılırlar. Bunlar dikişli paslanmaz çelik borular ve dikişsiz paslanmaz çelik borulardır.
Dikişli paslanmaz çelik borular belli uzunluklarda aynı çapa sahip boruların birbirleriyle kaynatılarak uzatılmasıyla elde edilen çelik boru modelidir. Bu çelik borular aynı çaptaki boru parçalarının düz şeritten kaynaklanarak daha uzun boru elde etmek için üretilen borulardır.
Dikişsiz paslanmaz çelik borular herhangi bir kaynak işlemi uygulanmadan üretilen boru çeşitleridir. Dikişsiz çelik boru üretmenin iki yöntemi vardır. Bu yöntemler sıcak çekme ve soğuk çekme yöntemleridir. Bunların her ikisinin de amacı paslanmaz çelik boruyu istenilen çaplara sadık kalınarak uzatmaktır.
Sıcak çekme işlemi çeliğe ısıl işlem uygulanarak yapılan bir uzatma işlemidir. Soğuk çekme ise paslanmaz çelik borunun bir ucuna aparat takılarak biri borunun içinden geçecek şekilde diğeri ise borunun ucuna dışardan takılan iki çelik borunun aparatların olduğu bölgede sıkıştırılıp çekilmesiyle yapılır. Bu işlemde içerdeki çelik çubuk borunun istenilen çapta olmasını sağlarken dışardan boru içine sokulan parça ise borunun çekilmesine yardımcı olur.
Çekme paslanmaz borular üretimleri esasında herhangi bir bağlantı aparatına ya da kaynağa ihtiyaç duymadığı için dikişli paslanmaz çelik borulara oranla basınca karşı daha dayanıklıdır. Çekme paslanmaz boruların fiyatları da dikişli paslanmaz borulardan daha pahalıdır. Ancak uzun yıllar sorunsuz kullanılabilecek olmalarından dolayı bu farkı zamana yayıldığında daha ekonomiklerdir denilebilir.
Paslanmaz çelik boru çeşitlerini ve üretim aşamalarından sonra bilinmesi gereken noktalardan bir tanesi de tolerans kavramıdır. Terim anlam olarak “Tolerans” kelimesi bir işte kullanılacak ve monte edilecek parçaların istenilen ölçülerde en ince ayrıntısına kadar olmasa bile sorunsuz bir işlem yapılmasını sağlayan paydır. Paslanmaz boru imalatında her ne kadar boruların kesiminde ve üretiminde üstün özellikli makineler kullanılsa da bilgisayar ortamındaki hesaplamaların tıpatıp aynısı gerçekleşmeyebilir.
Tolerans herhangi bir değişim yada tadilat esnasında bir borunun yenisiyle değiştirilmesi gerektiği durumlarda yeni borunun da tesisatın eski parçalarına tam olarak uyması için çok önemlidir.
Gerek orijinal parça olsun gerekse sonrada sisteme takılacak parça olsun paslanmaz boru hakkında bilinmesi gereken ilk şeylerden bir tanesi borunun tolerans oranıdır. Bu oranların belli bir standardı olduğu için her zaman standartlara uygun borular kullanmakta fayda vardır.