Paslanmaz çelik inşaat sektörü başta olmak üzere birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu nedenle de kalitesi her zaman tartışılmaktadır. Paslanmaz çeliğin kalitesinin yüzeyinden anlaşılıp anlaşılmayacağı da her zaman merak edilen bir konudur.
Paslanmaz çeliğin çeşitlerine göre kullanım alanları da değişmektedir. Paslanmaz çeliğin yapısında bulunan bileşenlerin miktarı değiştikçe paslanmaz çeliğin özellikleri de değişmektedir. Farklı alanlarda kullanılan bu çelik yapılar içlerinde bulunan bileşenler ve özelliklerine göre tercih edilmektedir.
Paslanmaz çelikler içlerinde yer alan bileşenlerle değerlendirilir ve sınıflara ayrılır. Kullanım alanlarına göre ise sınıflandırmalar dikkate alınır. Paslanmaz çeliklerin özellikleri değişmeye başladıkça yüzey yapılarında da farklılıklar görmeye başlayabilirsiniz. görülebilmektedir.
Paslanmaz çelik modellerinin bazılarının yüzey kısımları mattır Bazılarının ise parlaktır. Paslanmaz ürünlerin yüzeylerine ısı uygulamaları yapılabilir. Farklı işlemlere maruz kalan çelikler üzerine işlenen kaplamalar ile çeliğin daha sağlam bir yüzeye sahip olması da sağlanır.
Paslanmaz çeliklerin farklı işlemlerden geçirilmesi yüzey kısımlarında hasara yol açabilir. Çeliklerin araçlara yüklenmesi esnasında çarpmalar ve devrilmeler gibi sorunlardan dolayı çeliğin yüzeyinde de sorun oluşabilir. Bu sebeple, yüzeydeki hasara bakarak çelik kalitesini değerlendirmek doğru olmaz.
Paslanmaz çeliğin kalitesi spektrometre adı verilen cihaz ile ölçülmektedir. Bu cihaz metal endüstrisinde kullanılır. Metal ürünlerin ayırt edilmesini ve kalitesini ayırt etmek için kullanılan bir cihazdır. Paslanmaz çelik kullanan inşaat alanları kimyasal işletmeler, hurda depları ve geri dönüşüm fabrikaları çelikleri kullanan diğer alanlar arasındadır.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için başvurulabilecek önemli yerlerden birisi KOSGEB laboratuvarlarıdır. KOSGEB ülkemizde yerli üretimin gerçekleşmesi ve sanayi faaliyetlerinin gelişmesi için belirli merkezlerde laboratuvar çalışmaları da yürütmektedir. Ayrıca firmalara destek olmak için laboratuvarlarda yapılan test maliyetlerinin %50 sinide karşılamaktadır.
KOSGEB dışında TÜBİTAK’ta laboratuvar çalışmaları gerçekleştirerek kurumlara yardımcı olmakta. Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK’ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir.
Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir. Çeliğin kalitesi ile ilgili daha güvenilir sonuçlar elde etmek isteyenler KOSGEB ve TÜBİTAK laboratuvar merkezlerinden destek alabilir.