Nikel, paslanmaz çelik yapımında kullanılan ve çoğu sektör için “olmazsa olmaz” niteliğinde bir elementtir. Öyle ki uluslararası nikel üretiminin üçte ikisi paslanmaz çelik yapımında kullanılmaktadır. Atom numarası 28 olan bu kimyasal element sayesinde çeliğe bükülebilirlik, kaynak yapılabilirlik, dayanıklılık ve süneklik kazandırabilmek mümkündür. Aynı zamanda nikel paslanmaz çeliğin paslanmaya ve korozyona karşı dayanıklılığını da pekiştiren çok önemli bir maddedir.

Yüzyılı aşkın bir süredir hayatımızda olan paslanmaz çelik günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkar. Nikel de paslanmaz çeliğin üretiminde önemli çok önemli bir rol oynar. Suya maruz kaldığı zaman çeliğin pas tutmamasını sağlayan en önemli etkenin kromla birlikte nikel alaşımı olduğunu söyleyebiliriz. Neticede çeliği “paslanmaz” yapan kromdur. Ancak nikel alaşımı sayesinde paslanmaz çelik çok yönlülük kazanır ve birçok farklı alanda kullanılabilir.

Nikelin paslanmaz çeliğe sağladığı faydalar korozyona karşı direnç sağlamasıyla sınırlı değil elbette. Nikel sayesinde çelik kolayca şekil verilebilir ve kaynak yapılabilir bir forma bürünür. Çok düşük sıcaklıklarda dahi sağlamlığından bir şey kaybetmediği gibi, yüksek ısılara da direnç gösterebilir. Geleneksel çelik ve nikel içermeyen paslanmaz çeliğin aksine manyetik etkisi yoktur. Bu sayede ev aletleri gibi insanların sık temas edeceği alanlarda kullanımı mümkün hale gelmiştir.

Aralarında kimya ve sağlık sektörünün de bulunduğu birçok farklı alanda nikel alaşımlı paslanmaz çelik kullanılıyor. Nikel, paslanmaz yapımında o kadar önemlidir ki toplam üretilen nikelin yüzde 80 kadarı sadece çelik yapımında kullanılıyor. 304 paslanmaz çelikte yüzde 8, 316 paslanmaz çelikte ise niklel oranı yüzde 11 seviyesindedir.

Nikel İçerikli Paslanmaz Çelikler Nerelerde Kullanılır?

Nikel, çeliğin kristal yapısını östenik forma dönüştürerek tüm sıcaklıklarda işlem görmeye uygun hale dönüştürür. Geleneksel çelikler ferritik yapıda olurken yüzde 8-10 arası nikel alaşımı katıldığı zaman çeliğe dayanıklılık, esneklik ve yüksek ısıya mukavemet kazandırabilmek mümkündür.

Nikel çeliği kolay şekil verilebilir hale getirir

Nikel, östenik yapısıyla süneklik kazandırdığı paslanmaz çeliğe daha az çaba ve enerji harcayarak şekil verebilmeyi mümkün kılar. Örnek olarak 304 paslanmaz çeliği inceleyebiliriz. Yüzde 18 krom ve yüzde 8 nikel alaşımı sayesinde bu çelik tipi çok kolay şekil alabilir. Eğer nikel içeriği biraz daha arttırılırsa çeliğin sertlik seviyesi düşüş gösterecektir. 

Düşük nikel ve yüksek manganez oranlı alaşımların aksine bu çelikler çatlamaya karşı dirençlidir. Mükemmel şekilde bükülebilir yapısı sayesinde 300 serisi östenik alaşımlar aralarında tencere, tava ve mutfak evyelerinin de bulunduğu birçok farklı alanda kullanılır. İşin güzel tarafı bu malzemeler uzun yıllar boyunca formlarını yitirmez, eğilip bükülmezler.

Kaynak yapılabilirlik kazandırır

Paslanmaz çelikten imal edilen ekipmanların neredeyse çoğu fabrikalarda kaynak işlemine maruz kalır. Genel olarak nikel östenik alaşımlara diğer alaşımlara kıyasla daha kolay kaynak yapılabilirler. Yapılan kaynaklar da kırılma ve çatlamaya karşı daha dirençlidir. Bu sebeple dünya genelinde en çok 304 ve 316 paslanmaz çelikler tercih edilir. Ferritik metallerin aksine kaynak noktasından kırılma eğilimleri olmaz. Kalın ve ince kesitleri yüksek mukavemete sahiptir.

Kırılmaya karşı dirençli kılar

Üretilen bir malzemenin uzun ömürlü olması için kırılmaya karşı direnç göstermeyi ve maruz kaldığı enerjiyi sönümlemesi gerekir. Bu, birçok mühendislik uygulamasında aranan ilk önceliktir. Çoğu paslanmaz çelik oda sıcaklığında gayet yeterli mukavemete sahip olsa da, ısı düştüğü zaman kırılganlıkları artabilir. Özellikle ferritik yapıdaki çelikler soğuk havalarda kolayca çatlayıp kırılabilirler.

Öte yandan östenik nitelikteki paslanmaz çelikler -270 derece gibi inanılmaz soğuklarda bile formlarından bir şey yitirmezler. Zaten bu özelliği yüzünden 304 paslanmaz çelik sıcaklığın çok düşük olduğu alanlarda tercih edilen ilk alaşımdır.

Yüksek sıcaklıkta erimeyi engeller

Östenik alaşımlara nikel eklendiği zaman paslanmaz çelik yüksek sıcaklıklara karşı yüksek mukavemete kavuşacaktır. Mekanik strese ve sıcaklığa maruz kaldığı zaman şeklini yitirebilen diğer çelik alaşımlarının aksine nikel içerikli alaşımlar 300 derece kadar ısıya direnç gösterebilir. Nikel aynı zamanda çeliğin üzerinde bir oksit film tabakası oluşturarak yüzeyi korur. Yangın direncinin şart olduğu, yüksek sıcaklıkta kullanılacak uygulama alanlarında nikel alaşımlı paslanmaz çeliğin tercih edilmesinin en önemli sebebi de budur.

Geri dönüştürülebilir yapar

Nikel içerikli paslanmaz çelikten imal edilen bir ürün kullanım ömrünü tamamladığı zaman tamamen geriye dönüştürülebilir. Pahalı olması geri dönüştürülmeyi teşvik eden bir diğer unsurdur. Böylece doğaya ve çevreye daha az zarar verilmiş olunur. Hurdaya ayrılan paslanmaz çeliği dönüştürüp tekrar kullanmak, sıfır çelik üretimine kıyasla çok daha uygun maliyetli olacaktır böylece.

Çeliğin yıllara meydan okumasını sağlar

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Aziz Paul Katedrali nikel içerikli paslanmaz çelik kullanılarak 1925 yılında restore edilmiştir. Aradan geçen yıllara rağmen katedral hala sapasağlam ayaktadır. Keza New York’taki meşhur Chrysler Binası da 1930 yılında paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Tüm bunlar nikelin kullanıldığı çeliklerin ne kadar yüksek mukavemetli ve zamana meydan okuyacak formda olduğunun göstergesidir.

Çeliğin kullanım alanını genişletmiştir

Son kullanıcı çoğu zaman fark etmese de çelik kullanım alanlarını zenginleştiren en önemli etkenlerden biri de nikel kullanımıdır. Kolayca şekil verilebilir olması, uzun ömrü ve yüksek veya düşük sıcaklığa dirençli olması sayesinde birçok farklı sektörde kullanılabilir. Ayrıca ekonomiktir de.

Nikel İçerikli Paslanmaz Çelikler Nerelerde Kullanılır?

Bir üst paragrafta izah ettiğimiz üzere nikel içerikli östenik alaşımlar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hemen her sektörde kullanılabilir, farklı ve kompleks tasarımlarda dahi uygulanabilir ve oldukça dayanıklıdır. Geri dönüştürülebilir olması, insan sağlığı için herhangi bir risk veya tehdit oluşturmaması da cabası. Tüm bu avantajları sayesinde nikel içerikli paslanmaz çelik aşağıda adı geçen alanlarda karşımıza sıklıkla çıkar.

  • Kolayca temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olması sayesinde sağlık sektöründe kullanılır. Aynı şekilde yemeğe temas eden çatal, bıçak ve kaşıklarda da karşımıza çıkabilir.
  • Petrol, gaz, enerji üretimi, atık tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim fabrikalarında tercih edilir.
  • Arabalar, trenler, gemiler, uçaklar ve uzay araçlarında kullanılır.
  • Sokaklarda kullanılan banklar, yapı güçlendirmeleri, iskeleler, dış cephe kaplamaları ve mimari uygulamaların vazgeçilmezidir.
  • Su dağıtımı, arıtılması ve sıhhi tesisatların yapımında da kullanılır.

Görüldüğü üzere içinde nikel alaşımı bulunan paslanmaz çelikler birçok endüstriye can suyu olmaya devam ediyor. Günlük hayatta çoğu zaman fark etmesek de sıklıkla karşımıza çıkan bu alaşımın sağladığı üstün avantajlar, birbirinden farklı sektörler tarafından bu kadar çok tercih edilmesini sonuç veriyor. Şayet siz de üreteceğiniz parçanın uzun ömürlü, dayanıklı ve kolay şekil alabilir olmasını istiyorsanız nikel içerikli çelik türlerinden yana tercihte bulunmanız gerekecektir.

Bu noktada çalışacağınız firma ise mutlaka Karaca Paslanmaz olmalı. Uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren şirketimiz edinmiş olduğu tecrübe ve bilgi birikimiyle müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel çözümler üretmektedir. Sizin için en ideal çelik türünün hangisi olduğuna beraber karar verebilmemiz için bize sitemizdeki iletişim formunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz sizinle irtibata geçerek taleplerinizi not alacak ve merak ettiğiniz sorulara cevap vermekten memnuniyet duyacaktır.

Bize Ulaşın