Paslanmaz dirsekler, çelik profil hatlarının belli taraflara yön değiştirmeleri için kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Paslanmaz dirsekler iki profil boru arasında bir bağlantı noktası oluşturduğu için montajları oldukça önemlidir. Borular içinde belli bir hava ya da gaz sızıntısının olmaması için en iyi ve en güvenilir şekilde montaj edilmesi gerekir.
Paslanmaz dirsekler içinden özellikle sıvı ve gaz geçen boru hatlarının yönlerinin değiştirilmesi için kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Bu elemanlar sayesinde boru hattının sağa sola, yukarı aşağı şekilde yönlendirilmesini sağlar. Paslanmaz çelik dirsekler genellikle 90 derece, 60 derece gibi açılara sahiplerdir. Bunların dışında özel istek ve ihtiyaçlara yönelik de özel açılı dirsekler üretilebilir.
Paslanmaz dirsek modelleri paslanmaz boru hattının malzemesiyle aynı malzemeden üretilirler. Bu malzemeler çoğu zaman paslanmaz çelik ya da kromdan üretilirler. Eğer boru hattının düz parçaları paslanmaz çelikten üretilmiş ise dirseklerde paslanmaz çelikten üretilir. Ancak boru hattının düz parçaları krom ise dirsekler de kromdan üretilir.
Aynı malzemeden üretilmiş olmalar her şeyden önce görüntü açısından bir bütünlük oluşturur. Malzemeler birbirinden farklı olsaydı malzemeler aynı renkte olsa bile tonları birbirinden farklı olur ve bu da göze batar.
Paslanmaz boru hattının düz parçalarının, paslanmaz dirseklerle aynı malzemeden olmasının bir diğer önemi ise malzemeler arası dayanıklılık farklılığıdır. Birbirinden farklı malzemelerin olumsuz durumlara karşı dayanıklılık dereceleri birbirinden farklı olabilir. Bu da zaman içinde bazı parçaların sistemin bütününden daha erken bir tamirat ya da restorasyon gerektirebilir. Bu durum da ekstra bir maddi külfet ve iş yükü anlamına gelir.
Paslanmaz dirsekler sistemlerin ihtiyaçlarına göre farklı farklı model ve şekillerde olabilirler. Paslanmaz dirsekler, paslanmaz kaynaklı dirsek ve paslanmaz kuyruklu dirsek gibi çeşitlere sahiptir.
Paslanmaz dişli dirsekler boru hatlarına eklenirken kaynak, silikon gibi yapıştırma işlemine ihtiyaç duymayan dirsek modelleridir. Paslanmaz dişli dirsekler, her iki ucunda bulunan bağlantı dişleri sayesinde döndürülerek diğer borulara montajı yapılır. Paslanmaz dişli dirsekler diğer ana borulara montaj edilirken dişliler arasına sızdırmazlık özelliği ile bilinen tesisat bandı ya da kenevir ipi kullanılabilir. Bu malzemelerin kullanılmasının sebebi sızdırmazlık derecesini artırmak ve bağlantı noktaları arasında güvenliği en üst seviyeye çıkarmaktır.
Paslanmaz dişli dirsekler boru hattına sorunsuz bir şekilde montaj edilebilmesi için montajın son aşamasında iyice sıkıştırılması gerekir. Bu işlemi yaparken kurbağacık anahtar kullanılabilir.
Paslanmaz çelik dirseklerin montajının ya da tamiratının uzman kişiler tarafından yapılmasında fayda vardır. Tesisatın sonraki zamanlarda sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için bu oldukça önemlidir. Çünkü boru sisteminin sızdırmazlığı bir uzman tarafından kolaylıkla sağlanabilir ve anlaşılabilir.
Paslanmaz dişli dirsekler sıvı haldeki çeliğin kalıplara dökülmesiyle üretilirler. Ancak kalıptan çıkan dirsek kullanım için hazır halde denilemez. Çünkü kalıptan çıkarılan ürünün her iki ucunda da montajı sağlayan dişliler hazır halde değildir.
Bu bağlantı dişlerinin oluşması için ürün torna makinelerine konularak istenilen çaplarda dişleri oluşturulur. Böylece dişli paslanmaz çelik dirsekler kullanıma hazır hale gelir
Dişli paslanmaz çelikler çoğunlukla küçük çaplı boru hatlarında kullanılır. Böyle olmasının en büyük sebebi ise boruların ve dirseklerin çaplarının büyümesi ile montajı gerçekleştirecek olan dişler de oluşturulurken halkalar arasındaki mesafelerin büyümesidir. Dişler arasındaki bu genişlik boru hatlarındaki sızdırmazlık ilkesine ters olabilecek bir durumdur. Ayrıca çapın büyümesiyle boruların birbirlerine çevrilerek monte edilmesinden dolayı son sıkıştırma aşamalarında geniş çaplı bir aletin ya da makinenin olmaması da büyük çaplı boru sistemlerinde dişli dirseklerin kullanılmamasının başka bir sebebidir.
Paslanmaz dişli dirsekler kendi içlerinde erkek yada dişi diye ikiye ayrılır. Her iki bağlantı kısmı dişi bağlantılı olan dirseklere dişli dirsekler, bir tarafı dişi bir tarafı erkek olan bağlantı noktasına sahip dirsekler ise kuyruklu dirsekler olarak adlandırılır.
Paslanmaz kaynaklı dirsekler adından anlaşılacağı gibi montajı yapılırken kaynak işlemine ihtiyaç duyan paslanmaz dirsek çeşididir. Düz borular bazı standart uzunluklarda kesilerek şekillendirme makinelerinde belli açılarda bükülür. Böylelikle paslanmaz kaynaklı dirsekler üretilir. Kaynaklı dirseklerin bağlantı kısımlarında herhangi bir diş de olmadığı için dişsiz dirsekler ya da dikişsiz dirsekler olarak da bilinirler.
Paslanmaz kaynaklı dirseklerin montajında kaynak kullanıldığı için montajı kesinlikle usta bir kişi gerçekleştirmelidir. Atılacak olan kaynağın herhangi bir gaz ya da sıvı kaçağını sonuna kadar engellemesi gerekir. Bu yüzden kaynak usta bir kişi tarafından özenle atılmalıdır.
Paslanmaz kaynaklı dirsekler, dişli dirseklere oranla geniş çaplı boru sistemlerinde kullanıma daha uygundur. Çünkü çap ne kadar büyük olursa olsun bağlantı için kaynak kullanılacağından sadece kaynak miktarı artacaktır.
Paslanmaz dirsek fiyatları bütün ticari ürünlerde olduğu gibi bir çok farklı etkenlerden etkilenmektedir. Bunların en başında paslanmaz dirseklerin hammaddesi olan çeliğin ve kromun hem ülke içinde hem de uluslararasında toptan fiyatlarıdır. Bu fiyatlar başta döviz kuru olmak üzere birçok faktörden etkilenir. Dolayısıyla paslanmaz dirsek fiyatları yıl içinde çok kez değişime uğrayabilir.
Paslanmaz dirsek fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için müşteri temsilcilerimizle görüşebilirsiniz.