Paslanmaz vanalar belli bir tesisatın içindeki akışkanın miktarını, şiddetini, yönünü, durdurulmasını yada akmasına devam etmesini sağlayan boru bağlantı elemanlarından bir tanesidir. Paslanmaz vanalar birçok farklı malzemeden üretilirler.
Bu vanalardan en çok tercih edilen tür ise paslanmaz vanalardır. Çünkü paslanmaz çelik vanalar plastik yada pirinç alaşımlı vanalara oranla çok daha uzun ömürlü vanalardır. Paslanmaz vanalar kullanım alanlarına ve işlevlerine göre 4 çeşide sahiptir. Bunlar paslanmaz küresel vana, paslanmaz kelebek vana, paslanmaz flanşlı vana ve paslanmaz flanşlı vanalardır.
Paslanmaz küresel vana kullanımı kolay bir vanadır. Vana üzerindeki kolun vananın sisteme monte edilme durumuna göre aşağı-yukarı yada sağa-sola çevrilmesi açılıp kapanan vanalardır.
Günlük hayatta en çok rastlanan vanalardan bir tanesidir. Paslanmaz küresel vanalar genellikle sıvının basıncının az olduğu tesisatlarda kullanılır. Paslanmaz küresel vanalar bağlantı bölgelerinde dişlere sahiptir. Bu yüzden dişli vanalar olarak da bilinirler.
Hem akışın yönünü belirlemede hem de düz bir akışın kontrolünü sağlamada etkili bir vana çeşididir.Paslanmaz küresel vanalar sadece belli bir boru tesisatı için değil su deposu, varil, yakıt tanker, süt tankeri gibi endüstriyel alanlardaki kullanımlar için de uygundur. Kimya fabrikalarında da dozaj ayarlama yada kazana hammadde gönderme gibi işlemlerde paslanmaz küresel vana kullanımı çok uygundur.
Bu vana türü bünyesindeki mil ve diskin birbiri ile uyumundan dolayı almıştır. Paslanmaz kelebek vanalar en yaygın görüldükleri yer sıcak su ve soğuk su tesisatlarıdır. Tesisat içine iki farklı kaynaktan gelen sıcak su ile soğuk suyun karışıp dışarı çıkmasını sağlayan vanadır.
Paslanmaz kelebek vananın içinde disk denilen parça vardır. Bu parça vana kolunun hareket ettirilmesi ile açılır yada kapanır. Bu da iki farklı noktadan çıkan akışkanların birbiriyle karışarak kullanıcıya ulaşmasını sağlar. Sıcak-soğuk su tesisatının yanı sıra paslanmaz kelebek vanaları basınçlı hava, katı parçacıklı sıvı tesisatlarında da görmek mümkündür.
Paslanmaz kelebek vanaların tesisata monte edilmesi de farklı yöntemlerle yapılabilir. Bu yöntemler wafer, lug flanş bağlantı yöntemleridir. Wafer bağlantı iki flanş arasında ihtiyaç duyulan yöntemdir. Wafer yöntemi için iki başın da bağlantıya uygun bir yöntem olmasından dolayı tesisat sonlarında kullanılmaz.
Paslanmaz üç yollu vanalar, hatta yer alan akışkanın aynı zaman dilimi içinde ya da ayrı zamanlarda iki farklı tarafa dağıtılmasını sağlayan vanalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Paslanmaz üç yollu vana, tesisat ürünlerinin giriş çıkışlarına yön vermek ve hattı kesmek için kullanılmaktadır.
Paslanmaz üç yollu vanaların farklı çeşitleri mevcuttur. Kullanım alanına göre farklı çeşitleri öne çıkar. Paslanmaz üç yollu vanalar L ve T tipi olmak üzere iki farklı çeşidi ile karşımıza çıkar. L tipi vanalarda akışkan ya sağa ya sola olmak üzere yalnızca bir tarafa dağıtılır.
T tipi vanalar ise akışkanın iki yöne aynı anda dağıtılmasını sağlar. Paslanmaz üç yollu vanaların en yaygın kullanıldığı alan, sıvı geçişken hatlardır. Bu vana çeşitleri günümüzde yaygın olarak kullanılır.
Paslanmaz özellik gösterdiği için uzun yıllar dayanıklılık gösterir. Paslanmaz üç yollu vanalar arasında seçim yapılırken kullanım amacı ve alanı göz önünde bulundurulmalıdır.
Paslanmaz üç yollu vanalar -30 derece ile 180 derece arasında çalışma sıcaklığına sahiptirler. Su ve buhar hatlarında, basınçlı havada, LPG hatlarında, asfaltta, petrolde ve seramik çamuru gibi alanlarda kullanılabilmektedir.
Firmamız üzerinden paslanmaz üç yollu vana çeşitlerini ve özelliklerini inceleyebilirsiniz. Uzman ekibimizle iletişim kurarak hem bilgi hem destek alabilirsiniz.
Paslanmaz üç yollu vanalarımız kalitesi ve dayanıklılığı ile sizler için özel olarak hazırlanmıştır. Vanalarımızı temin etmek ve kullanımı ile ilgili bilgi almak için firmamızı ziyaret edebilirsiniz. Karaca Paslanmaz olarak en kaliteli ürünleri daima en uygun fiyata sunmaktayız.
Paslanmaz flanşlı vanalar küresel vanaların dayanamayacağı kadar yüksek basınca sahip tesisatlar için uygun bir vana türüdür. Boru tesisatlarında karşılıklı iki flanşın arasına monte edilerek kullanılır.
Çalışma temeli olarak paslanmaz flanşlı vanalarla küresel vanalar aynıdır. İkisi arasındaki en büyük fark paslanmaz flanşlı vanaların küresel vanalara oranla daha yüksek basınca karşı dayanıklı olmasıdır. Flanşlı vanalar her iki uçlarından da tesisata montaj edilecekleri için sızdırmazlık riski yüksek olur. Bu risk ise flanşları monte edilen contalar ile ortadan kaldırılır.
Bıçaklı vanalar da hatlara flanşlarla bağlanır. Vananın gövdesinde bulunan bıçağın aşağı yada yukarı hareket etmesiyle akışın kontrolünü sağlar. Bıçaklı vanaların millerinin aşağı-yuları hareket etmesiyle vananın içinde bulunan levhada aşağı yukarı hareket ederek sıvıya yol verir yada engel olur.
Vananın gövdesindeki metalin aşağı-yukarı hareket etmesiyle küçük bir giyotin gibi görülmektedir. Bu vanaya “bıçaklı vana” denilmesinin sebeplerinden bir tanesi de bu olabilir.
Paslanmaz vana çeşitlerinin hemen hemen hepsinden kısa kısa bahsettik bu yazımızda. Eğer projeleriniz için ihtiyaç duyduğunuz vanalar hakkında soru sormak veya projeniz için en uygun vana seçimi konusunda kararsız kalıyorsanız, paslanmaz vanalar konusunda müşteri temsilcilerimiz size her zaman yardımcı olacaklardır.