Paslanmaz çeliklerin üzerinde oluşan ince oksit tabakası onun paslanmaz olmasını sağlamaktadır. Paslanmaz ürünlerin içerisinde bulunan krom cr malzemenin yüzeyine çıkarak krom oksit tabakası oluşturur, bu ise demirin paslanmasını engeller. Krom oksit malzemenin mekanik özelliklerinde olumsuz bir etki yapmaz. Mutfak eşyalarından motor parçalarına, otomobillerden metal eşyalara kadar çok geniş bir alanda paslanmaz ürünler kullanılmaktadır.
Harry Brearly tarafından yapılan bir deney sırasında, çeliğin içerisine %12 ve daha fazla bir oranda krom eklendiğinde korozyona dayanıklı bir ürün ortaya çıktığı bulunmuştur. Bu deney 1913 yılında yapılmıştır, daha sonraki yıllarda paslanmaz ürünlerde sürekli bir gelişim olmuştur. Günümüzde estetik görünümü, fonksiyonel olması ve sağlıklı yüzeyler oluşturması nedeni ile birçok sektörde kullanılmaktadır.
Satineli ne demek? Satine yüzey üretilmiş malzeme üzerinde fırça ve zımpara ile işlem yapılması sonucu ortaya çıkar. Bu işlem yapılmış paslanmaz malzeme satineli paslanmaz olarak adlandırılır.
Soğuk haddelenmiş veya sıcak haddelenmiş tüm paslanmaz ürünler için üretim yüzeyleri önem arz etmektedir. Dünya üzerinde belirlenmiş bazı paslanmaz yüzey standartları vardır. Bu yüzeyler ana hatları ile üç türlü oluşmaktadır.
Üretim aşamasında dört farklı yüzey oluşturulur. Bunlar; 1D,2B,2D ve 2R ‘dir.
1D: Sıcak haddelenmiş ve tavlanmış üretim kabuğu ortadan kaldırılmış yüzey 1D olarak kodlanmıştır. Bu yüzey türü biraz kabadır, yansıması çok azdır. Görselliğin fazla önemli olmadığı yapısal uygulamalar ve destek sistemleri için tercih edilirler.
2D:Bu sınıftaki paslanmaz yüzeyler 1D ‘ye göre daha rafineri bir yüzeydir. Soğuk haddeleme, ısıl işlem ve dekapaj ile elde edilir. Sanayi ve mühendislik uygulamaları için kullanılabilir, mimaride ise estetiğin fazla önemsenmediği uygulamalar için kullanılabilir.
2B:2D gibi üretilir, son işlem olarak yüzey parlatılır. Parlatma iyice taflanmış maddeler kullanılarak hafif haddeleme sayesinde yapılır. Bu parlaklık gri, düz ve yansıtıcı bir parlaklık olup taflanmış ve fırçalanmış yüzeylerin temelini oluşturur.
2R:Parlak tavlama sonrası taşlı rulolarla soğuk haddeleme yapılarak parlak tavlama ile net görüntüler yansıtabilen kaliteli yansıtıcı yüzeyler elde edilir.2R yüzeyler temizlemesi kolaydır, havadan taşınan kirleticileri az barındırır. Görsel yönü kuvvetlidir.
Taflanmış ve fırçalanmış yüzeyler, paslanmaz yüzeyi aşındırıcı kullanılarak oluşturulur. Tek yönlü veya çift yönlü olarak üretilebilinir. Mekanik olarak dört farklı yüzey oluşturulur. Bunlar; 2G,2J,2K ve 2P ‘dir.
2G:Tek yönlü yansıtıcı özelliğine sahiptir. Kaba yüzey ve iç uygulamalar ile sınırlıdır.
2J:Tek yönlüdür, yansıtıcı değildir. İç dekorasyon için kullanılır.
2K:Satineli paslanmaz yüzeydir. Satine uygulaması paslanmaz yüzeylerde 0,5 mikron pürüzlülüğe sahip ince kum bantları veya fırçalar aracılığıyla yapılmaktadır. Birçok uygulama için aranılan paslanmaz yüzeydir.
2P:Yumuşak bez kumaşlar ve özel cilalama ile yansıtıcı özelliği yüksek ayna özellikli son kat oluşturulur.
3-Desenli Yüzeyler
Bu yüzeyler çok özel görsel uygulamalar için kullanılan 2F,2M ve 2W’dir.
Karaca Paslanmaz ‘da birçok kalite Satineli paslanmaz malzeme bulabilirsiniz. Sektörde en fazla kullanılan 304 kalite paslanmaz malzemelerdir. Genel özellikleri: Korozyon direnci iyidir, ısıl işlemle sertleştirilmemiştir, sıcaklığa dirençlidir, manyetik değildir,-196 derece ile +800 derece aralığında kullanılabilir.
304 kalite paslanmaz çelik ürünleri tarafımızdan sipariş alınmaktadır. Endüstriyel mutfak kullanımı içinde yer alan bu kalite ile üretilen malzemeler aynı zamanda sektörde en fazla kullanılan malzemelerdir.
Çelik malzeme içerisine fazladan nikel ve molibden ilave edilerek elde edilen bir paslanmaz kalitesidir.
316 kalite paslanmaz çelik içerisine molibden ve fazladan nikel ilave edilerek elde edilen bir çeşit paslanmaz çeliktir. Genel özellikleri: Korozyon direnci çok iyidir, Mo eklentisi nedeni ile sıcaklığa direnci maksimum duruma getirilmiştir. Manyetik değildir, çok zorlu koşullarda bile kullanılabilir, kopma dayanımı 304 kaliteden fazladır.
Paslanmaz çekme borulara oranla basınç dayanımları kaynak kullanımı nedeni ile daha azdır. Genellikle dekoratif amaçlar için görselliğe ihtiyacın yüksek olduğu alanlarda kullanılır. Paslanmaz sacların bant olarak kesilmesi ile üretim süreci başlar. Farklı makinelerden ve üretim aşamalardan geçerek yuvarlak forma ulaşan sac kaynaklanarak boru formuna ulaşır.
Karaca Paslanmaz ürünleri sektörde önemli bir yer edinen satineli paslanmaz firması olarak aradığınız çözüm ortağı, sizlerde istediğiniz paslanmaz çelik ürünlerinin firmamızdan temin edebilirsiniz.